Ίσως πιστεύουμε ότι είμαστε μοναδικοί. Δεν είναι έτσι.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί Ίταμοι. 

Ανατρέχονας στο διαδίκτυο βρήκαμε:

  • Ίταμος Ραχούλας του ν. Καρδίτσας (όρος, οικισμός και Δήμος).
  • Ίταμος Πύλης Τρικάλων (όρος)
  • Ίταμος Σιθωνίας Χαλκιδικής (όρος)
  • Ίταμος Αρτεμισίου (κοντά στο Άργος-όρος)
  • Ίταμος Παρνασίδας (οικισμός ν. Φωκίδας)
  • Ίταμος Πιερίας (ποτάμι)


Όλοι οι παραπάνω …Ίταμοι οφείλουν την ονομασία τους στο φυτό ίταμος (τάξος η ραγοφόρος και λατινικά: taxus baccata).

Η Ελληνική Μυθολογία για τον Ίταμο
Ο Παυσανίας αναφέρει το όρος Αρτεμίσιο, ως πέρασμα, στο δρόμο που οδηγεί από την Αργολίδα στην Αρκαδία, από το Άργος στη Μαντίνεια. Στο Αρτεμίσιο υπήρχε ναός και άγαλμα της Αρτέμιδας.

Ο Helmut Baumann ( Χέλμουτ Μπάουμαν) στο βιβλίο του: « Η ελληνική χλωρίδα στο μύθο, στην τέχνη και στη λογοτεχνία », μας πληροφορεί ότι ο ναός ήταν χτισμένος μέσα σ’ ένα μεγάλο δάσος από ίταμους. Ο ίταμος είναι κωνοφόρο με βελόνες, όπως του έλατου και το σπέρμα του περιβάλλεται από κόκκινη σάρκα, το μόνο  μέρος του φυτού που δεν είναι τοξικό. Αυτό βοηθάει στη εξάπλωσή του, μέσω των πουλιών, αφού το κόκκινο χρώμα έλκει την προσοχή τους. Η Άρτεμις, η οποία είχε γνώση της τοξικότητας του ιτάμου, δηλητηρίαζε τα βέλη της με την ουσία του. Μ’ αυτόν τον τρόπο σκότωσε και τα παιδιά της Νιόβης, κατά παραγγελία της μητέρας της Λητούς, όταν η Νιόβη αναφέρθηκε με έπαρση στην πολυτεκνία της.

Στο όρος Ίταμος της Σιθωνίας (Χαλκιδική) υπάρχουν ίταμοι με κορμό τόσο φαρδύ, ώστε να μη μπορείς να τον αγκαλιάσεις. Ο ίταμος θεωρείται το μακροβιότερο δέντρο στην Ευρώπη. Η ηλικία του μπορεί να ξεπεράσει και τα 2000 χρόνια! Στη Δυτική Ευρώπη είναι συνηθισμένο να δει κανείς γέρικους ίταμους, φυτεμένους στα προαύλια εκκλησιών.