Τι είναι το γυαλί;

« 1) Υλικό εύθραυστο και διαφανές, που κατασκευάζεται από διoξίδιο του πυριτίου, οξίδιο του ασβεστίου και του νατρίου σε διάφορες αναλογίες  και χρησιμοποιείται για την κατασκευή κρυστάλλων, λαμπτήρων, φιαλών, δοχείων κ.λ.π.. 2) Κάθε αντικείμενο που έχει ως βάση το υλικό αυτό, π.χ. ποτήρι, κανάτα κ.ά. ».

Λεξικό Μπαμπινιώτη

Τι σχέση έχει το γυαλί με τον Ίταμο; Όση σχέση έχει « Ο Φάντης με το ρετσινόλαδο!».
Ας έρθουμε όμως στο θέμα. Τελευταία, με τη δυσοσμία που παρουσιάζει το νερό της λίμνης, από την οποία υδρεύεται όχι μόνο η πόλη της Καρδίτσας, αλλά και πολλές κωμοπόλεις και χωριά του νομού μας, ο κόσμος τρέχει δεξιά και αριστερά για να προμηθεύεται πόσιμο νερό από διάφορες πηγές. Η φήμη της βρύσης Ιτάμου οδηγεί εκεί καθημερινά πολλούς Καρδιτσιώτες και άλλους κατοίκους του νομού, που κάνουν ουρά για να πάρουν νερό.

Τελευταία όμως όλο και περισσότεροι ρωτούν με έκδηλη ανησυχία, αν το νερό της βρύσης έχει γυαλί! Ασφαλώς τους καθησυχάζουμε και τους λέμε ότι η φήμη είναι ανεύθυνη και ανόητη. Πρώτα γιατί το γυαλί είναι συνθετική ουσία, που κατασκευάζεται σε ειδικά εργοστάσια, τα υαλουργεία, και σε καμιά περίπτωση δε βρίσκεται στη φύση ως φυσικό στοιχείο.  Δεύτερο και σπουδαιότερο διότι το νερό εξετάζεται κάθε χρόνο από τη δημοτική αρχή και θεωρείται από τα καλύτερα.

Η φημολογία αυτή είναι παλιά ιστορία.Τα παλαιότερα χρόνια οι ορεινοί που διέρχονταν από τη βρύση κατάκοποι και ιδρωμένοι, έπιναν λαίμαργα το πολύ κρύο νερό της βρύσης και τους έπιανε αμέσως… κόψιμο.΄ Ετσι διέδιδαν ότι το νερό έχει γυαλί! Κανείς όμως δεν περίμενε να υπάρχουν άνθρωποι που διαδίδουν τέτοιες φήμες σήμερα, φήμες που δυσφημούν τον τόπο μας και είναι εις βάρος όλων μας και προπαντός βλάπτουν τους νέους που προτίθενται μελλοντικά να επενδύσουν στον τουρισμό. Φαίνεται πως είχαν δίκιο οι παλαιότεροι Ζωγλοπίτες, όταν έλεγαν: « Θα σε κάμω, ωρέ, να χαλέψ’ς νερό απ’ τον Ίταμο!».-